Kenellä on oikeus perustaa perhe?
Helsingin Sanomien Sunnuntai-osan Debatissa Naistenklinikan synnytysosaston ylilääkäri Erja Halmesmäki kirjoitti päihdeäitien lasten huonosta kohtelusta Suomessa. Päihdeongelmaisia odottajia ja äitejä ei pakkohoideta, apua saa jos sitä on valmis vastaanottamaan. Tässä on kirjoittajan mielestä epäkohta: "Äidin oikeus juoda alkoholia ylittää lapsen oikeuden syntyä terveenä."
Tämä on monitahoinen ongelma. Ei ole montaakaan vuosikymmentä siitä kun kehitysvammaisia ja kuuroja pakkosteriloitiin Suomessa. Heidän katsottiin olevan kykenemättömiä vanhemmiksi. Sama tematiikka on herätetty henkiin nykyisissä keskusteluissa lesbojen ja homojen sopivuudesta vanhemmiksi. Kenellä on oikeus perustaa perhe?
Nykyisin kehitysvammaiset saavat synnyttää ja kasvattaa lapsia siinä missä muutkin. Kiihkouskovaiset saavat tehdä lapsia. Itsekkäät ihmiset ja kontrollifriikit saavat tehdä lapsia. Oikeistolaiset saavat tehdä lapsia. Lapsenmurhaajatkin saavat tehdä lapsia. Näin on yhteiskunnassamme sovittu.
Jos yhteiskunta alkaa määritellä sopivaa vanhemmuutta, esimerkiksi kirjoituksessa mainittuun Tanskan malliin, ollaan ongelmissa. Tanskassa päihdeäitien on elettävä toisessa perheessä lapsensa kanssa ja osoitettava kykenevyytensä perhe-elämän pyörittämiseen.
Mihin vedetään raja? Miten mielenterveysongelmaisten vanhempien arjenpyörityskykyä mitattaisiin? Entä tyhmien ihmisten? Entä työnarkomaanien? Valvontakamerat koteihin ja viranomaiset luomaan oikeanlaisen arjen kriteerejä?
[lisäys]Suomessa vanhempien oikeudet on asetettu oikeusjärjestelmässä sikiön oikeuksien edelle esimerkiksi aborttikysymyksessä. Vammaisen lapsen saa abortoida. Sosiaalisten syiden takia saa myös abortin. Sikiö ei ole itsetietoinen, äiti on.
Eläinten pitäminen voidaan kieltää huonon kohtelun vuoksi, mutta lapsen saamisen oikeutta ei ole Suomessa rajoitettu. Eikä tule rajoittaakaan. Vaikka päihdeäitien huostaanotetut lapset tai raskaudenaikaisen alkoholin liikakäytön takia syntyneet FAS-lapset ovatkin äärimmäisen surullinen asia, en kuitenkaan voi kannattaa rotuhygienistä perheoikeuden rajoittamista. Me elämme demokratiassa, siihen kuuluvat myös nämä ilmiöt.