30.3.04

Palkkapäivä!!

Huh, taas päästiin palkkapäivään. En käsitä miten meiltä voi loppua rahat joka kuussa kesken. Se on ihan älytöntä. Tai toisaalta, joo, käsitän kyllä. Itse sain ainakin enemmän kuin tarpeeksi köyhäilystä opiskeluaikoina, nykyisin tahdon nauttia hyvästä ruuasta ja juomasta kun tahdon, enkä syödä järkevästi näkkäriä kahta viikkoa pehmeän tuoreen patongin sijaan. Tunnen tosin piston sydämessäni kun nykyisin opiskelevat kaverit kertovat saaneensa paljon rahaa vaikka veronpalautusksessa, yli 40 euroa. Summan hassasin juuri heräteostoksiin divarissa. Mutta ehkä nyt saan kuitenkin toimia näin, vihdoinkin?

Kun fatta hylkäsi opiskelijan toimentulohakemuksen silloisen kaverin kanssa, ekaa (ja vikaa) kertaa itkin. Toivoin niin että ne ymmärtäisivät, että näkisivät ettei meillä oikeasti ole rahaa, ei mitään, ei yhtään. Turha toivo. Asuttiin 23,5 neliön kalliissa yksiössä ja meillä jäi kahden opintotuen ja asumislisän jälkeen käteen himppu vajaa 300 markkaa (huom mk!) kuussa. Vuosi oli 1997 ja tämä raha jäi kuukaudeksi kahden ihmisen ruokaan, matkustamiseen, puhelimeen, vapaa-aikaan... Tai eihän sitä mihinkään jäänyt. Maksettiin meidän yhteisen kännykän lasku, mulle bussilippu että pääsin kouluun, toppa röökiä ja vedettiin yhdet pleksit. Toisinaan hain meille leipää Pelastusarmeijasta. Syötiin sitä vähän nahistunutta leipää ja flooraa. Aamulla, päivällä, illalla. Keitettiin sarvimakaronia ja paistettiin sitä pannulla että siihen tulisi vähän makua. Näin unissa hedelmiä ja vihanneksia.

Nykyisin tienaan entisen käteenjäävän rahan moninkertaisena, ja euroina. Toisinaan tunnen syyllisyyttä siitä että lounastan ulkona kun huvittaa, ostan lämpimän vuohenjuustosalaatin tarpeet tai tuoreita yrttejä kotiin kun tahdon. Mutta ehkä viikon köyhäily on siitä ihan oiva hinta. Mitään et mukaasi saa... vai miten se sanonta menee?

29.3.04

Naton uudet ystävät


Viron, Latvian, Liettuan, Bulgarian, Romanian, Slovakian ja Slovenian pääministerit luovuttavat tänään G.W.B:lle liittymisasiakirjat. Tympeä olo.
Reilatessani kesällä 2002 koin Puolassa järkytyksen kun tajusin että näistä taloista jokainen ei voi olla Naton toimipaikka, ei. Talot hulmuttavat Naton lippuja muuten vaan, ihan siitä ilosta että saa olla uuden suuren ja mahtavan siipien suojassa. Unkarilaisnuorten suurin unelma oli että maansa kuuluisi joskus Euroopan Unioniin. Niinpä, mikä minä olin heitä moittimaan. Minä vaeltelin itsekseni kuukauden ristiin rastiin itä-Eurooppaa, iloisena siitä että reilikortti maksoi vain 300 euroa. Vietin illan slovakialaisessa baarissa slovakialaisessa seurueessa. Nuoret olivat matkanneet pääkaupunkiin keikka-pakettiautossa, kaverit olivat saaneet keikan pääkaupunkiin. (Hieno bändi, Black Sabbath-covereita) Tuoppi kaljaa maksoi vähän yli 20 senttiä. Kaikilla oli varaa yhteen tuoppiin per nenä. Illalla he matkasivat takaisin vuorille samaan autoon ahtautuneina taas. Minä nukuin yön hostellissa ja vaihdoin maata, noin vain, kevyesti ja helposti.

28.3.04

Sunnuntailista

Onnea Janne, kiitos ehdotuksesta Mindy. Siis:

Iltoja itselle uudessa baarissa 1 kpl
Alkoholitonta olutta 3 pulloa
"Ai että tekisi mieli tupakkaa"-huoahduksia yksin ja seurassa 8 kpl
Tupakkaa 0 kpl

Viimeisiä työpäiviä 1 kpl
Spontaaneja "Olen vapaa, olen vapaa!"-kiljahduksia kun pomo vielä keräilee papereitaan 2 kpl

Ihmissuhteiden lukemista Eufemian ehdotuksesta 1 kpl
"Vittu muistan taas miksi poistin tämän pamauksestani, en lue tätä taas enää ikinä"-puuskahduksia 5 kpl
Idea hankkia jostain tosi ikävä sukupuolitauti, hakkeroida Henry esiin ja harrastaa suojaamatonta seksiä 1 kpl
Idean toteaminen turhan työlääksi ja monimutkaiseksi toteuttaa 1 kpl
Oman rauhallisen ja solidaarisen maailmankatsomuksen muistaminen vasta edellisen toteamuksen jälkeen 1 kpl

Ylimääräinen nielaisu Mitvitin viimeisen blogimerkinnän johdosta 1 kpl
Tekstiviesti Mitvitistä 1 kpl

26.3.04

Onnea, Kuukkelit!

Onnea kuukkeleille. Jannen voitto lämmittää sydäntäni erityisesti, sillä Jannen välillistä ansiota on, että tämän blogaamisen aloitin. SchizoBlog oli ensimmäinen blogi jota luin, johon jäin koukkuun.
Hyvää vuotta voittajille ja tapahtuman järjestäjätahoille!

23.3.04

Feministiset leffat

Olen meuhkannut maailmalla lisää Marjosta ja pöyristynyt sen 29% tasaveroehdotelmista. En jaksa enää.

Tänään olen siis postaillut sähköpostilistalla femmarileffoista. Feministisen elokuvan määritteleminen on aika hankalaa. Ehkä pitää erotella feministisistä (tai feministejä kiinnostavista) teemoista ja feministisistä naisista kertovat elokuvat. Thelmasta ja Luisesta puhutaan usein suurpiirteisesti "feministisenä elokuvana". Tämä feminismi näyttäytyy elokuvassa siten, että pääpari ottaa haltuunsa kaikki elokuvien perinteisesti miehiset eleet: ryöstelyt, aseella (väkivallalla) uhkailun, rivot eleet (vastaukseksi rivolle rekkakuskille mutta kuitenkin) jne. Toisin sanoen "feministiseksi" nämä naiset tekee se, että he omaksuvat vastakkaisen sukupuolen vallankäyttömekanismit. Siitä ei ainakaan minun feminismissäni ole kyse. Niin, ja kun naiset ovat tehneet tämän kaiken, ei heillä ole muuta mahdollisuutta kuin kuolla, yhteiskunnassa nämä naiset eivät enää voi elää. Blaah.

Älkää kysykö, mikä se sellainen feministinen elokuva sitten olisi jossa kuvattaisiin oikeaoppisen feministin kiinnostavia vaiheita. Tai kysykää vaan mutta en osaa vastata. Enkä tiedä jaksaisiko sellaista leffaa katsoakaan. Hvyistä femmariteemoista sen sijaan on mielestäni tehty paljon leffoja - toki tässä mennään helpommin ristiriitoihin kun siirrytään makuasioihin ja kaikenkarvaisiin mielipiteisiin. Joka tapauksessa on paljon hyviä leffoja joissa käsitellään missä huumorin, missä ironian, missä realismin ja missä inhorealismin keinoin tyttöjä ja naisia osana yhteiskuntaa, osana perhettä, osana kulttuuriaan. Tuleeko kellekään tällaisia mieleen?

17.3.04

Älä tule paha marjo tule hyvä marjo



Kokoomuksen naiset ilmoittivat ilonsa siitä että puheenjohtakakilpaan on saatu yksi nainenkin. Hyrylän pyssyt sentään. Tällainen matemaattinen tasa-arvo nostaa ihoni näppylöille. En ollut vielä äänestysiässä kun Rehn ja Ahtisaari mittelöivät mutta jo silloin oli aivan selvää ettei sukupuoli aja sen faktan ohi että toinen on demari (silloin pidin demareita vielä ok-jenginä) ja toinen ruotsalaisen oikeistopuolueen matami. Ei se politiikka munasarjoilla miksikään muutu. Matikainen-Kallström on nimennyt yhdeksi esikuvakseen Margaret Thacherin.

Äh en tiedä. Mitä kokkareiden puheenjohtajakilvan minua pitäisi kiinnostaa. Ennen viime vaaleja muistan keskustelleeni useaan otteeseen siitä miten oikeiston vaalivoitto voisi ravistaa jämähtäneen vasemmiston johonkin toimintaan, miten politiikkaa olisi hyvä kärjistää. Löllörelativismi vieroittaa politiikasta. Joku oppilaani kysyi joskus "Mitä eroa on sosiaalidemokraattien ja kokoomuksen politiikalla ope?" ja minun piti kaivaa koko ammatillisuuteni esiin pystyäkseni vastaamaan jotain tasapuolista. Henkilökohtainen mielipiteeni olisi ollut "Ei mitään, eikö ole ihmeellistä?". Mutta töissä esitän (onneksi) muitakin kuin omia mielipiteitäni.

14.3.04

Kotipitsan mainoslasit

Sunnuntaisin on hauskaa kierrellä kirpputoreja. Tänään kävimme Valtterissa eli Vallilan makasiinien kirpputorilla.

Tiedoksenne, lukijat, siedän monia asioita. Kestän nenänkaivajat, ymmärrän krapulaisia ihmisiä tosi hyvin, olen ollut koko ikäni potkimatta räksyttäviä koiria ja jaksan melkein aina jutella mummojen kanssa terveyskeskuksen aulassa. Mutta mutta mutta. Miksi helvetissä te ihmiset tuotte sinne kirpputorille niitä käyttämättömiä vaatteitanne? Viekää takaisin kauppaan jos ne kerran ovat niin käyttämättömiä. Ei kukaan tule kirpparille ostoksille 250 euroa taskussaan, tiedoksenne. Älkääkä roudatko ulkomailta markalla ostamianne silkkihuiveja tai perulaisia käsitöitä eteeni 60 euron kappalehintaan, älkää vaan viitsikö, jooko? Menee hermo. Ja toisekseen, olen minäkin joskus lähtenyt kapakasta kotiin Koffin tuoppi kädessä (ja joo, harvemmin pitseriasta mainoslasi mukana mutta silti). En minä niitä kehtaisi tulla kenellekään myymään. Nämä "tuotteet" painivat samassa sarjassa vähän käytettyjen puuterien ja huulipunien kanssa.

Toisaalta, ehkä ei pidä valittaa näin paljon. Viidennen linjan ja Torkkelinkadun kulman epämääräisen antiikkikaupan alakerrassa on "löytökellari", josta olen bongannut pestyjä Ahti-sillipurkkeja, juu niitä lasisia, 15 senttiä kappale sekä tyhjiä Leijona-viinapulloja 10 senttiä kappale. Hitsin vitsi, minulta olivatkin juuri nuo päässeet loppumaan!

Ps. Älkää ostako niitä halpoja karkkeja sieltä kahvilan luota, tarjoustoffeiden viimeinen myyntipäivä on 11/2003, niitä on vielä laatikollisia jäljellä.

12.3.04

Hiljaisuuteni syy



Eli ensimmäinen kuva kohdussani mönkivästä ihmislalusta, jossa sekoittuvat allekirjoittaneen ja kumppanin geeniperimät. (Onko niitä syytä sekoittaa, saati laittaa kiertoon onkin sitten ihan toinen kysymys.) Kuvassa Papu on kahdentoista viikon ikäinen ja tasan kunnioitettavat viisi senttimetriä pitkä. Jos on vaikeuksia nähdä Papua, voin auttaa: Se on kuvassa pää alaspäin, ikään kuin kahdesta pallosta muodostuva hahmo. Alemman pallon ylöosassa näkyvä musta piste on silmän alku, ylhäällä näkyvästä syheröstä muodostuvat pikkuhiljaa jalat. Ultraäänikoneen rastit merkkaavat ns. pää-perä-mittaa, jolla mitataan tässä vaiheessa sikiön kokoa=ikää. Alempi rasti on takaraivon kohdalla. Näkyykö?

Hiljaisuus on syntynyt siitä etten tahtonut julkistaa tietoa ennen kuin 12 raskausviikkoa ovat täynnä, enkä sitten toisaalta osannut juuri muuta ajatella, juuri muusta kirjoittaa. Näihin viikkoihin on mahtunut kaikenlaista uutta ja jännää:

- Tupakoinnin vähentäminen kahdessa vuorokaudessa 30:stä/pv nollaan/pv
- Kahvinjuonnin lopettaminen, teen juonnin (Kuka, minäkö?) aloittaminen
- Baarissa käyntien vähentäminen kolmesta illasta/viikko yhteen iltaan/kaksi kk
- Kolme kuppia kahvia ja kaksi tupakkaa-aamiaisen korvaaminen jollain syötävällä
- Uuteen kuppikokoon siirtyminen
- Totuttelu siihen, että yön aikana voi tosiaan käydä pissalla kolme kertaa
ym.

Nyt olen raskaana olemiseen jo vähän tottunut, eli odotettavissa on edelleen blogausta muistakin aiheista kuin raskaudesta. Tosin rehellisyyden nimissä luultavasti myös raskaudesta aika lailla.

Mitä Blogosloviaan kuuluu?