18.10.05

Imetys ja allerginen lapsi

Äidinmaito on lajinmukaista ravintoa, parasta lapselle. Joku kirjoittikin itu-listalla että ihmistä tuskin on tarkoitettu elämään symbioosissa lehmän kanssa.

Toisinaan lapsi kuitenkin oireilee äidin syömille ruoka-aineille äidinmaidon kautta. Lapsella on siis ruoka-aineallergia. Kun imettävä äiti välttää ruoka-aineita joille lapsi on allerginen, imetystä voidaan useimmissa tapauksissa jatkaa. Onnistuneella dietillä lapsen oireilu saada loppumaan. Jos esimerkiksi lehmänmaito ei lapselle sovi, on äidinmaito tärkeä osa lapsen ravintoa kahden vuoden ikään saakka. Imtystukilistan kotisivuilla on aiheesta hyvä kirjoitus ja paljon allergiatietoutta löytyy postituslistalta.

Minä olen dietannut lapseni allergioiden takia jo lähes vuoden verran. Ilman soijaa (-rouhetta, -jauhoa, -proteiinia ja -lesitiiniä jne.) olen ollut yhdeksän kuukautta. Kanamuna putosi ruokavaliostani viisi ja vehnä, ohra sekä ruis kolmisen kuukautta sitten. Omasta päätöksestäni johtuen en ole syönyt lihaa kolmeentoista vuoteen. Kuulostaako pahalta? Ei se ole!

Minä nautin pienestä kokkisodasta ja luovuudesta ruuanlaitosta. Pidän tiedon haalimisesta ja reseptien hamstraamisesta. Imetysdietti tekee tiukkaa aina toisinaan: muutaman tunnin kerrallaan. Silloin pitää herkutella: syödä paistettuja banaaneja, vaahterasiirappia ja kermavaahtoa. Tai kaurajäätelöä kanelin ja kahvin kanssa. Tai Farinan lettuja kaura-vaniljakastikkeella.

Tein tänään kaksi onnistunutta allergiaruokaa omilla resepteillä. Maistuivat myös kipeälle taaperolle hyvin jota voinee pitää jo jonkinlaisena meriittinä. Olkaa hyvät:

Bataatti-tonnikala-vuoka
1½ bataattia
1 pieni sipuli
1 prk tonnikalaa
vettä
mustapippuria, suolaa
maidotonta margariinia
(loraus kaurakermaa)

Viipaloi bataatit ohuehkoiksi siipaleiksi. Minä raastoin liekkurilla paksuiksi tikuiksi, muutkin muodot ovat varmatsi yhtä hyviä. Raasta sipuli. Valuta tonnikala. Voitele uunivuoka margariinilla ja lado ainekset vuokaan sekaisin. Mausta pippurilla ja suolalla. Kaada päälle nestettä niin että ruoka peittyy juuri ja juuri. Jos kaapissa on kaurakermaa, loraus sitä ei ole pahitteeksi. Anna paistua 175 asteessa tunti tai ylikin, kunnes bataatit ovat kypsiä.

Allergikon sämpylät
1 rkl Psyllium-jauhetta (saa isoista kaupoista)
5 dl vettä
1 pss kuivahiivaa
loraus öljyä
maissijauhoja ja/tai riisijauhoja
(aamuisen kaurapuuron jämät)

Kuumenna vesi selvästi kädenlämpöistä kuumemmaksi. Sekoita psylliumjauhe veteen hyvin vatkaten. Anna turvota 10 minuuttia. Sekoita kuivahiiva osaan jauhoista. Vatkaa jauho-hiiva seos nesteeseen voimakkaasti. Lisää jauhoja kunnes taikina tuntuu sopivan paksuiselta. Lopuksi voit diettisi sen salliessa kipata sekaan aamulta jääneet kaurapuurot. Anna kohota liinalla peitettynä tunti, lusikoi taikinaa pelille sämpylöiksi. Paista 180 asteessa noin puoli tuntia. Anna jäähtyä kunnolla ennen leikkaamista.

PS. Psylliumin löytämisestä kuuluu kiitos Veeralle!

0 Comments:

Post a Comment

<< Home