31.1.06

Teatterissa pitkästä aikaa

Hurmeen Juhan teatterikieli tyhjine lavoineen ja verkkarinäyttelijöineen on edelleen makuuni. Kävin sunnuntaina katsomassa Juhan yhdessä Radiopuhelinten kanssa tekemän rock-musikaalin Tommin. Nautin, liikutuin, myötäahdistuin ja räkätin kun akustinen punkyhtye räiski menemään suomalaisen miehen häpeän ja alemmuudentunteen koko kirjon.

Huomaan että minusta on sukeutumassa jonkinsortin bibliofiili. Ennen oli tarpeeksi kun kotiin roudatut kirjat olivat hyviä. Nyt se ei enää riitä. Tänään ostin Ervastilta Kafkan Amerikan joka minulla oli jo entuudestaan. Jaa miksikö ostin? No löytyi Keltaisen kirjaston ensipainos vuodelta 1965. Viime viikolla vaihdoin Orjatterini pokkarista niin ikään kovakantiseen ensipainokseen. Huh. Ehkä se on okei jos boheemi hifistelee yhdellä elämänalueella?

PS. Onko jollain muulla Haloscanin kommentteja? Miksi ääkköset hävisivät? Mitä sille voi tehdä? Neuvoja otetaan kiitollisena vastaan.

29.1.06

Teatteri meikki iso

Pörrö haastoi kertomaan mitä minulla on juuri nyt päällä.

Noh. Varpaita lämmittävät eriparivillasukat, tumman ja vaaleamman sininen. Jalassa on raskausaikana hommatut ihanan isot ja väljät raitapyjamahousut ja päällä ruudullinen vaaleanpunainen (!) pyjamatakki, eriparia siis jälleen. Naamassa on rasvaa, edessä siideri ja huulilla hymy kun valtavaksi paisunut jännitys vapautui vihdoin oikein menneen presidentivaalituloksen myötä. Se Kuubaan muuttaminen olisi tullutkin turhan työlääksi.

Aamua kevensi käsittämätön sähköposti kotiosoitteessa:
"Kyselisin onko teillä tarvetta tällaisille palveluille ja millaisina pidätte hintaluokkaani johon kuuluu lisänä matkakorvaukset? Liittenä suunniteltu hinnasto."
Mistä tyyppi oli osoitteeni saanut, jäi epäselväksi. Kirjeen otsikko oli meikki kysely. Liitteenä olleesta hinnastosta sai tiedot siitä paljonko maksaisi tämän hmm... yrityksen? koe meikki, Teatteri meikki iso tai Ktoisuvun suunnitteleminen. Kiitos mutta ei kiitos.

26.1.06

Aikamatkustajan vaimo

En ole vuosiin mennyt teatteriin liikuttumaan. Teininä en muuta tehnytkään kuin etsin samastumista ja mahdollisuutta vuodattaa krokotiilinkyyneliä. Nyt ei mikään voisi vähempää kiinnostaa. Käyn teatterissa ihan muista syistä.

Joku liikuttumisen tarve nostaa silti päätään. Ahmin Niffeneggerin romaanin kahdessa päivässä pala kurkussa. Kun eilen illalla luin viimeiset rivit, vajosin ihan lohduttomaan nyyhkintään. Tuli puhdistunut olo. Tyhjä olo. Hyvä olo.

Kysymys: mistä helvetistä näin kyvykäitä esikoiskirjailijoita oikein tulee? Lähtee järki. Miten kenenkään esikoinen voi olla näin komea, ehjä, kiinnostava, nerokas, taianomainen, liikuttava, aito ja täysi? Olen otettu ja kade.

Aloitin sivupalkkiin uuden listan, top kolmosen. Ensimmäisenä vuorossa esikoiskirjat ->

24.1.06

Lapsi, jolla on ihmisoikeudet

Blogoslovia haastaa keskustelemaan kasvatuksesta.

Isikarhu kirjoitti tasavertaisuudesta:
Pidän lastani tasavertaisena oliona meidän muiden kanssa. Eli konkreettisesti pyrin siihen etten rajoita tai päätä asioita liiaksi lapsen puolesta vain siksi ettei se pienempänä osaa pitää puoliaan.
Ja Tiina näki mihin tällainen tulee johtamaan:
Minä nimittäin näen lapsen, jonka mielipide painaa vahvasti niin perheen asuntokaupoissa kuin siinä silitetäänkö lakanat (=silittääkö äiti tai isä) vai ei. Näen lapsen, joka on maailman keskipiste ja hän kokee myös koko maailman olevan hänen harteillaan. Ikävä kyllä näen myös lapsen, jolla ei ole juurikaan läheisiä kavereita ainakaan ennen lukioikää. Tälle lapselle eivät vanhemmat aseta murrosiässäkään rajoja, koska niitä ei tarvita: "meidän Nikominna on niin fiksu". [---]
En käsitä. Miten siitä, että lasta pitää tasavertaisena yksilönä jolla on vaikutusmahdollisuuksia itseään koskeviin asioihin seuraa se, että lapsesta tulee perheen keskipiste? Tai että lapsi saisi tyrannina sanella miten perheessä eletään? Tasavertainen ei ole sama asia kuin tyranni.

Kyllä lapsi saa osallistua keskusteluun siitä missä loma vietetään tai minne olisi kiva muuttaa. Lapsella on oikeus vaikuttaa siihen mitä pukee päälleen ja milloin menee nukkumaan. Kun minä puhun lapsen tasavertaisuudesta ja demokraattisesta perheestä, tarkoitan sitä. Demokraattisessa perheessä kukaan ei tyrannisoi, ei edes lapsi.

Saan huutoreaktiota MLL:n ikäkausioppaista joissa kerrotaan muun muassa ettei nukkumaanmeno ole neuvotteluasia. Totta kai se on! Ei minuakaan nukuta joka ilta samaan aikaan. Ihan kuten minulla ei ole aina samansuuruinen nälkä, en pidä kaikista ruuista ja on päiviä jolloin vietän mielummin aikaa sisällä kuin lähden ulkoilemaan.

Kyse ei ole tyrannilapsesta vaan lapsesta, jota kohdellaan kunnioittavasti. Ei se, että lapsen mielipidettä kuunnellaan tarkoita että kaikki lapsen toiveet toteutetaan. En minä väsytä itseäni suostumalla kaikkeen mitä lapsi tahtoo, ei se ole elämisen malli jota tahdon eteenpäin välittää. Ei uhrimieltä.

Miten minä käytännössä "kasvattajana" toimin?

Minun vastuullani on se, että ruoka-aikoina on tarjolla järkevää syömistä. Lapsi päättää itse, syökö vai ei. Jos hän ei tahdo syödä, ei tarvitse. En lahjo herkuilla vaan odotamme seuraavaa ruoka-aikaan.

Jos lapsi on nukkumaanmenoaikana pirteä kuin peipponen,yritämme nukahtamista hetken verran ja jos edelleen silmät ovat sirkeät, palaamme olkkariin leikkimään. Sellaisena päivänä lapsi menee nukkumaan myöhemmin.

Lapsi ei tahdo aina aamuisin pukea paitaa. Paitaa ei ole pakko pukea ainakaan niin kauan kun hillumme keskenämme kotioloissa.

Lapsen mielestä antibiootti on pahaa. Minä teen aikuisen harkintakyvyllä valinnan siitä että lääkkeen syöminen on välttämätöntä. Perustelen asian ja kerron miksi on näin. Annan lääkkeen lapselle.

23.1.06

Aloo Raisio

Keksinpä hyvän reseptin. Intialaisessa hengessä, kasvisruokaa ja imetysdiettaajlle sopiva. Näin se menee:

1-2 isoa sipulia
4-N valkosipulinkynttä
Kimpale voita tai maidotonta margariinia
1 tlk säilykepinaattia (ainakin etnokaupoista tätä saa) tai 1 pss pakastepinaattia (tylsempää mutta löytyy joka kaupasta)
1 prk kaurakermaa tai jotain muuta kermavalmistetta tai aitoakin
4-5 keitettyä perunaa
1 pkt kotijuustoa
Paljon mausteita. Siis ruokalusikallisia seuraavia:
Curry
Hienonnettu juustokumina
Kurkuma
Paprika
inaus suolaa

Sulata voi paksupohjaisessa kasarissa miedolla lämmöllä. Lisää mausteet. Anna muhista muutama minuutti. Lisää valkkarinkynnet hienonnettuina ja annan kypsyä viitisen minuuttia. Lisää pilpottu sipuli ja anna kypsyä kymmenen minuuttia. Lisää pesty ja huuhdeltu tölkkipinaatti tai pakastekuutiot sellaisenaan. Anna hautua vartin verran. Lisää lopuksi mukaan paloitellut keitetyt perunat ja kuutioitu kotijuusto. Kääntele ja ota lämmöt pois levystä. Nautiskele bastamatiriisin kanssa.

21.1.06

Taapero ja pakkasherra

Testasimme taaperon kanssa aiemmin tällä viikolla kamikazemaista pulkkaretkeä -17 asteessa lähiön nurmikentän autiudessa. Tuuli tuiversi aukealla alkavia paleltumia poskipäihini ja räkä jäätyi ennen kuin tavoitti ylähuulen. Kuulostaako jo tarpeeksi dramaattiselta? Uskokaa pois, se oli sitä. Tyyppi tuijotti minua pulkasta kokotoppauksessaan epäuskoisena.

Tänään oli vuorossa toinen yritys. Taapero laski sisäpihalta kadulle pulkalla. Sitten hän nousi pulkasta ja juoksi (hän ei osaa juosta) kokotoppauksessa (hän ei osaa juosta varsinkaan toppakengissä) rapun ovelle. Hän yritti avata rapun ovea (on 30 senttiä liian lyhyt). Viesti meni perille. Kun metrinen pääsi hissiin, hän taputti ja nauroi onnellisena.

Ehkä tämä riittää ulkoiluksi tällä erää.

18.1.06

Ai mikä minussa on omituista?

Meemiä pukkaa neljältä taholta. Ainakin Sonjuska, Z, Heidi ja Pörrö ovat haastaneet minut listaamaan viisi omituista tapaani. Tämä meemi leviää jokaiselta vastaajalta viidelle seuraavalle joten rihmasto on levittäytynyt jo lähes koko tunnetun Blogoslovian läpi. Minulle riittää jos saan lukea Isikarhun tavoista.

Minä jäin ihan jumiin tähän tehtävänantoon. Mikä on omituista?

Jonkun mielestä on omituista ettei meillä katsota koskaan televisiota, toisen mielestä se miten paljon kahvia minun on saatava päivässä. Omituista voisi olla myös se etten koskaan nosta tavaraa joka tippuu lattialle. Tai että liikutun kyyneliin kun suuri apina ymmärtää kauneutta.

Minusta itsestäni on omituista miten osaan olla samaan aikaan sekä kärkevä ja sanavalmis että epävarma ja heikoilla.

On omituista että olen elämässäni vaihtanut musiikkimakuni kolme kertaa, aina kulloisenkin puolison maun mukaiseksi.

On omituista että siitä huolimatta kaikki on näin hyvin.

16.1.06

Eritevapaa merkintä

Mikään ei jymäytä writer's blockia paikalleen tehokkaammin kuin tosi kipeä taapero. Varastan niitä paljon puhuttuja kirjoitustoveja arjesta mutta kirjoitettavaa on niin paljon. Ja tovit ovat lyhyet ja huolia täynnä.

Viime päivien kuulumiset sisältävät liikaa eritteitä väriselosteineen. Säästän lukijoitani moiselta. Keskitytään viikon hyviin asioihin:
  • Baarimikko, joka laittaa naamani nähdessään kupin lempiteetäni valmiiksi
  • Selkäsidonta, joka on napakampi koko ajan ja toimii liukkaillakin
  • Puisto, jonne pääsimme ulkoilemaan yhdessä tänään ekan kerran 14 vuorokauteen.
  • Huomio siitä että ensimmäinen Terminator on nykyisin komedia: miten kukaan voi ottaa vakavasti ihmistä jonka kivipestyjen farkkujen kuminauhavyötärö ulottu kainaloihin tai sitä jolla on paita trikoissa, korkkarit ja vyölaukku. Ulvoin.
  • Öiset pohdinnat light-colan voimalla: elokuvien vahvat naiset eivät koskaan saa rakkauttaan kestämään. Sekä Sarah Connorilta että Ellen Ripleyltä kuolee mies. Olisiko se liikaa jos voimakas nainen saisi vielä rakkaudenkin?
  • Ne kaksi kirjoitusta jotka sain toimimaan. Tämä ei kuulu niihin.

8.1.06

Näkökulmasta on kysymys

Voisin kertoa lapsen molemminpuolisesta korva- ja alkavasta keuhkoputkentulehduksesta. Voisin kertoa lääkeruiskuista ja spirasta. Voisin kertoa aamukolmeen jatkuvasta hakkaavasta yskästä ja avuttomuuden tunteesta. Ajasta joka valuu sormien läpi ilman että mistään saa kiinni. Niistä harmaista päivistä kun ei pääse viikkoon ulkoilemaan. Leivinpaperiin palaneista kauralastuista. Väriliidusta parvekkeen ovessa. Mehulasista joka kaatui näppäimistölle.

Tai voisin kertoa siitä illasta kun tunnin ajan seuranani oli lasi punaviiniä, läppäri ja ympärillä rauhallinen kapakka. Tai näyttelijöistä, jotka nauroivat ensimmäisille kohtauksille ja vaativat lisää! Heti! Voisin kertoa ideoista jotka hiipivät mieleen aamuyöllä kirkkaina ja toimivina. Suunnitelmista jotka antavat voimaa. Hyvästä keskustelusta ystävän kanssa: pieuruhuumoristakin. Siitä puhelusta joka tuli oikeaan hetkeen. Hyvänolontunteesta kun pikkutyyppi löytää rauhallisen unen: makaa äksänä parisängyssä, pää jalkopäähän päin. Miten levitän lattialle rattaista lampaantaljan. Varmuudesta jota omat valinnat tuottavat.

2.1.06

Onni on uusi kannettava tietokone

Se on pieni. Se on litteä. Siinä on polttava cd ja langaton internet. Melkein enemmän tehoja kuin kotikoneessa. Lähes taikuutta, siis.

Taapero hehkuu kuumeessa ja äiti hoitaa. Olen taas koko päivän taputellut itseäni sujuvasta imetyksestä ja napakoista selkäsidonnoista. En käsitä mitä tämmöisistä flunssista tulisi ilman niitä. Iltapuuron ja -pesun ajaksi varastin uuden vekottimen kanssa yksinäisen hetken vastapäisestä kuppilasta. Mukillinen teetä ja kirjoitusrauhaa.

Ensi kesän esityksen dramatisointi valmistuu pala kerrallaan. Esityksen muoto on jo olemassa, minun tehtäväni on vain siivota turhat ympäriltä niin että näen sen selvästi, poimia ja kirjoittaa kirkkaaksi. Tänään löytyi taas muutama kohtaus lisää.

Aikaa on. Kevät on vasta lupaus kalenterissa.

1.1.06

Ervastin alen saalis

Torkkelinkadun superantikvariaatin, Ervastin, perinteinen välipäiväale on ohi. Alennusprosentti nousee päivittäin ja on uudenvuodenaattoiltana 80. Minäkin astui sekaan sumppuun ja tein löytöjä:

Taaperon kirjahylly karttui kahdella teoksella: Missä Puppe piileksii? (uusi luukkukirja äidin iloksi, ettei aina sitä yhtä - vaikka tyypillä on kirjoja yli hyllymetri, ei luettavaksi kelpaa yleensä kuin lempikirjat) sekä kirjalla Seppo ja hirviö (joka kiinnostavanoloinen uutuus).

Äiti sai Jemina Staalon Pornoinhon (joka ei kyllä ollut yhtään kiinnostava, saa uuden kodin pian), Riikka Ala-harjan Stripin (jonka olen jo lukenut ja tiedän hyväksi) sekä ta-daa Ritva Kuusiston teoksen Imetän ja hoivaan. Teos on aikansa edelläkävijä ja imetystietouden kiistaton klassikko. Kun vielä hommaan tähän rinnalle (heh) Minnin uutuuden niin tässähän olisi jo valmiuksia vaikka minkälaiselle tukitoiminnalle...

Ja paljonko tälle pinolle tuli hintaa? No kolme euroa. Minä en vaihda kantadivariani ikinä!