15.8.06

K soittaa Kelaan

Kun tukiviidakoissa taisteleva suosikkiblogistini on saanut vakityön, taitaa olla minun vuoroni pitää yllä keskustelua tästä kafkalaisesta byrokratian linnakkeesta.

Viime syksynä äitiyspäiväraha vaihtui kotihoidontukee. Kotihoidontuki on sen kolmisen sataa euroa kuussa ja siihen päälle saimme tulosidonnaista hoitolisää 100 euroa kuussa. Päätin ylläpitää työelämäkontakteja ja työtaitoja ja otin vastaan syksyn kestävän osa-aikaisen opetusduunin. Kävin opettamassa yhtenä iltapäivänä viikossa, kolem tuntia kerrallaan. Toimitin palkkatiedot Kelaan kuten asiaan kuuluu. Tammikuussa Kela ilmoitti perivänsä koko syksyn hoitolisät takaisin koska olen tienannut niin paljon. Kyllä, olin tienannut muutaman kympin enemmän kuin mitä hoitolisä oli. Tein maksusuunnitelman, jatkossa kotihoidontuestani pidätettäisiin tietty summa kuussa takaisinmaksuun.

Kun vähensin palkastani verot, työmatkat bussilla, lastenhoitajalle maksamani korvauksen ja kelan takaisinperinnän, päädyin maksamaan kolmisen euroa jokaisesta työpäivästäni. Helvetin nastaa. Olisi pitänyt sekin aika syljeskellä kattoon eikä hyi-hyi mitään ammattiosaamista pitää yllä!

Nyt kotihoidontuki katkeaa koska aloitan opiskelun eikä lapsikaan enää ole kotihoidossa. Soitin kelaan ja pyysin saada maksaa jäljellä olevan takaisinperinnän kerralla pois. Se onnistui yllättävän helposti. Se mikä taas ei ollut helppoa, oli sen tajuaminen että kun viidensadan euron takaisinperinnästä on lyhennetty yli 250 euroa on velkaa edelleen jäljellä 370 euroa. Oikeasti. Ei ollut edes aprillipäivä. Vietin puhelimessa melkein puoli tuntia yrittäen ymmärtää miten tämä on mahdollista mutta ei se selvinnyt. Sain kuulla miten "laskentaohjelma on vähän omituinen" ja että "vaikea näitä on itsekin välillä tajuta" ja että "kato nää verotukset aina vähän vaikuttaa" ja miten kuitenkin "tämä laskuohjelma kyllä laskee nämä oikein."

Minä maksan kun en muuta voi. Ekojen puolentoista kuukauden opintotukien käyttötarkoituskin on nyt sitten selvä.

0 Comments:

Post a Comment

<< Home