26.7.04

Kirjaluokat

Jäi tämä hyllyasia vielä kutkuttamaan: kirjahyllyssähän on oleellisinta että se on hyvännäköinen. Toinen ihan kätevä asia on että sieltä löytää etsimänsä. Olen kuullut ja nähnyt erilaisia tapoja pitää kirjahylly ojossa. Kunnianhimoisin oli yhden tutun selkämysten värin mukaan järjestetty hylly. Löytyikö sieltä koskaan mitään jäi arvoitukseksi mutta hyvältä näytti.

Meillä oli edellisessä kämpässä hyllyjen reunoissa numerot osoittamassa mihin luokkaan kirjat kuuluivat. Kommunin luokitus eteni seuraavasti:

1.0 Filosofia
1.1 Kommari
1.2 Femmari

2.0 Kaunokirjallisuus
2.1 Kokoelmat
2.2 Kirjailijoiden vaimot (mm. Beauvoir, Berner, Tikkanen ja Varis)
2.3 Kirjailijoiden miehet (mm. Sartre ja Saarikoski)
2.4 Elämäkerrat ja muistelmat
2.5 Fantasia- ja tieteiskirjallisuus
2.6 Lasten ja nuorten kirjat
2.7 Sadut
2.8 Sarjakuvat

3.0. Lyriikka

4.0. Teatteri
4.1 Näytelmätekstit
4.2 Jalkapallo

5.0 Retkeily (Mm. "The Hitchhiker's Guide to the Galaxy", "Kolmannen valtakunnan vieraana")

666.0 Kun maailma ei riitä (Mm. "Mitä kortit kertovat", "Eläimet puhuvat" ja Crowleyn "Tarot")

Yhteiskunta- ja sielutieteet olivat niin hajanaisin kappalein edustettuina ettteivät muodostaneet omaa luokkaa, vain yhden tarkemmin määrittelemättömän hyllymetrin. Tällainen kirjojen luokittelu on paitsi hauskaa, myös vaativaa. Minne sijoitetaan tekstit jotka voisivat kuulua vaikka kolmeen luokkaan? Antonin Artaud'n tuotanto? Antoine de Saint-Exuperyn Pikku Prinssi? Liehun Kirsikankukkia? Piti vain tehdä ratkaisuja.

Nyt tässä uudessä kämpässä kirjamäärä on erinäisten sattumusten johdosta melkein tuplaantunut, ja luokitustakin olisi virkistävää vaihdella. Pitää pohtia: mikä olisi oman luokkansa arvoinen otsikko ja mitä kirjoja sinne kuuluisi?

0 Comments:

Post a Comment

<< Home