5.10.03

Second person perspective

Meille tuli uusi vanha peli, Thief, jota Juspa on hakannut koko päivän. Minä en ole vielä saanut loppuun meidän edellistä uutuuttammekaan, Gabriel Knight 3:a.

Tajusin jossain vaiheessa nuoruuttani että kaikki pelit eivät välttämättä ole niitä 4-pikselisiä värilaatikkomöykkyjä joita lapsena ilmaiseksi enolta saatiin. Mutta kesti viime syksyyn saakka tajuta että kaikki pelit eivät perustu siihen että heiluu epäilyttävällä teollisuusalueella ydinasesingon ja kranaattipatterin kanssa lahtaamassa kaikkea mikä liikkuu. Gabrien Knightiin olen jo aivan hullaantunut. Saan etsiä vihjeitä, urkkia, kysellä, ottaa muistiinpanoja... Takakannessa lukeekin "the perfect thinking man's game". Jossain vaiheessa tunsin syyllisyyttä siitä että "hukkaan aikaani" tietokonepeleihin, eihän meillä ole telkkariakaan juuri siitä syystä että ei ole aikaa moiseen. Pelaaminen on kuitenkin ihan toinen juttu kuin TV:n sinisessa valossa suoritettava passiivinen tonotus. Pelata voi myös sosiaalisesti, yhdessä niin että toinen pelaa ja toinen besserwisseroi (useimmiten auttaa oikeasti). [Jussi kysyy mitä kirjoitan ja huutelee että me ollaan ostettu myös Grim Fandango ja Broken sword -?]

Mutta pään räjäytti eilinen kysymys pelaajan perspektiivisestä, joka on kaiketi joko First person perspective jossa "katsoo omista silmistään ulos", etummaisena oma aseen piippu tai miekka tai sitten Third person perspective jossa pelaaja näkee oman hahmonsa, "hänet" ja voi liikkua kamerallaan tiettyjen ehtojen mukaisesti hahmosta riippumatta. Mutta miltä näyttäisi Second person perspective? Miten omaan hahmoonsa voisi suhtautua sinuna, toisena? Kas siinäpä kiinnostava pulma ratkottavaksi.

Lienee paikallaan mainita että päätin Gabrielin aloitettuani, että kun hermoni palavat lopullisesti teatterielämän hektisyyteen ja kiireeseen, niin vetäydyn merenrantahuvilalleni Helsingin ulkosaaristoon ja luon loistavan uuden uran tietokonepelien käsikirjoittajana valtaville yrityksille jotka maksavat minulle huikeista ideoistani satumaisia palkkioita.




0 Comments:

Post a Comment

<< Home