24.8.05

Päivälehti kirjoittaa kuukautisista

Olenko ainoa jonka mielestä on hämmentävää ja hienoa että Hesari julkaisee D-osan etusivulla kuukautissuojavertailun?

Sillä se on hienoa. Olen aina kiroillut suomalaista kuukautisiin liittyvää hys-hys-kulttuuria. Suojia mainostetaan termeillä "näkymätön" ja "huomaamaton", kuin kuukautiset olisivat jokin naisten yhteinen synkkä salaisuus joka ei saa näkyä ja josta ei saa puhua. Mainosten siniveriköt kaatelevat snapsilaseista sinistä liuosta siteisiin ja vinkkaavat silmää.

Kuukautisista pitää puhua. Kuukautisia ei saa hävetä. Kuukautiset ovat väistämätön osa naisen elämää vuosikymmenien ajan. Sen vuoksi niistä on tehtävä mutkaton osa elämää. Ei jotakin hävettävää tai likaista, se jätettäköön fundamentalistien huoleksi.

Olin myös yllättynyt siitä että kuukautiskuppi nostettiin artikkelissa niin näkyvästi ja myönteisellä tavalla esille. Sillä myönteinenhän kuppi on. Se on sekä ekologinen että taloudellinen ja käyttömukavuus ja -varmuuskin voittavat siteet ja tamponit mennen tullen. Ainoa haaste kupissa on käytön opettelu: sen laittaminen paikoilleen ei ole kaikille yhtä mutkatonta kuin siteen tai tamponin käyttäminen. Itselläni kesti kaksi kiertoa oppia kupin käyttö kunnolla, nykyisin sen kanssa ei enää aikaa kulu muutamaa minuuttia kauempaa.

Järjestävätköhän nykyäänkin äidit kuukautisjuhlia tyttärensä ensimmäisen menstruaation kunniaksi? 1970-luvun feministit ainakin osasivat tämän jalon taidon...

0 Comments:

Post a Comment

<< Home