4.7.05

Miten meistä tuli potilaita?

Löysin mahdottoman hyvän kirjan. Jörg Blech, saksalainen toimittaja on koonnut kirjaansa Miten meistä tuli potilaita? keskeisiä argumentteja medikalisaatiota vastaan. Vaikka alkuun olinkin vähän skeptinen kirjan populismin suhteen, on teos rautaa.

Blech erittelee toimittajan ammattitaidolla niitä vaikutusmekanismeja jotka savat aikaan sen miten lääketeollisuus terveyttä ja sairautta määrittelee, ja kenen intressien mukaan. Lääketehtaiden on saatava kaupaksi lääkkeitä ja se onnistuu kun asiantuntijat valjastetaan (=ostetaan) lääketeollisuuden palvelukseen määrittelemään esimerkiksi verenpaineen tai kolesteroliarvojen normaalihajonta. Se voidaan asettaa niin että suurin osa ihmisistä sijoittuu "riskiryhmään" joka vaatii "säännöllistä seurantaa" ja "hoitoa".

Erityisen suurella mielenkiinnolla ahmin kirjan naistentautiosaston. Naisen elämän lähes koko kierto on länsimaissa tehty lääketieteelliseksi ongelmaksi: kuukautiset, päivät ennen kuukautisia, raskaus, synnytys, vaihdevuodet. Jokainen osa-alue vaatii muka valkotakkisia auktoriteettejä. Olen itsekin ollut siinä uskossa että kun naisen kuukautiset alkavat, hänen on syytä vierailla gynekologilla varmistamassa että "kaikki on kuten pitääkin". Sweet Jesus! Miksei miehiä passiteta lääkärintarkastukseen ensimmäisten yöllisten ejakulaatioiden jälkeen? Näen tässä misogyynisen kuukautisstigmatisaation modernin virityksen.

Medikalisaation keskeinen ongelma piilee passivoitumisessa. Potilas ei ole aktiivinen toimija vaan aina objekti. Hän alistuu paremmin tietävien toiminnan, ohjeiden ja käskyjen kohteeksi.

Pistää ajattelemaan kenen etuja tämä palvelee?

0 Comments:

Post a Comment

<< Home