17.8.04

Muutama sana raskausviikkojen laskemisesta

Raskaus ei kestä yhdeksää kuukautta vaikka niin joka paikassa väitetään.

Ei, raskauden etenemistä lasketaan raskausviikoilla. Niitä on keskimääräisessä raskaudessa 40. Neljä seitsemänpäiväistä viikkoa muodostavat aina 28-päiväisen raskauskuukauden. Ja näitä raskauskuukausia kertyy odottavalle äidille kymmenen kappaletta. Jännää, eikö?

Toki, jotta asiat olisivat mahdollisimman hankalia, aloitetaan raskausviikkojen laskeminen viimeisten kuukautisten alakamispäivästä, eli hedelmöittyminen tapahtuu raskausviikolla 2. Odottaja voi selvittää tilansa raskaustestillä silloin kun kuukautisten olisi pitänyt alkaa, yleensä aikaisintaan viikolla 4 tai 5.

Kaikki naiset ovat siis vähintää kaksi viikkoa raskaana ilman mahdollisuutta selvittää ovatko. Melkein kaikki odottajat tekevät noina "tietämättään raskaana"-viikoilla jonkin asian (armoton humala, 15 askia tupakkaa, vaarallinen aknelääke...) josta kannetaan huolta sitten koko raskausaika. Onneksi luonto on hoidellut tätä hommaa niin että alkuun hedelmöittynyt munasolu vaeltaa kohdussa ruskuaispussissa, joka ei kiinnity heti. Ruskuaispussi on itsenäinen kokonaisuutensa ei ole vielä yhteydessä äitiin. Eli vasta ruskuaispussin kiinnityttyä ja yhteisen verenkierron muodostuessa äidin nauttimat asiat kulkeutuvat alkioon.

0 Comments:

Post a Comment

<< Home