19.11.03

Nimi lapselle?

Ei, tutut, en ole raskaana. Ollaan vasta ideointiasteella. Olemme puhuneet nimiasioista J:n kanssa jo pitkään. Naimisiin mennessä säilytettiin omat nimet, se oli melko itsestäänselvää. Minun nimeni on se mikä on, ollut 25 vuotta eikä tullut mieleenkään vaihtaa (vaikka olisin saanut heittomerkin, siltikään.) Yhtään järkevän kuuloista yhdistelmänimeä en ole eläessäni kuullut.

Lasten sukunimeämisestä ollaan käyty paljon keskusteluja. Minua ärsyttää se, että monissa nykyperheissä, joissa joko ollaan naimattomia tai naimisissa omilla nimillä, lapset saavat sitten syntyessään miehen nimen. Tuntuu ikävältä että naisella on eri nimi kuin muulla perheellä. (Eikä se siitä paranisi vaikka lapset olisivat naisen nimellä.) Visioitiin jossain vaiheessa skenaarioita jossa jokaisella perheenjäsenellä olisi oma sukunimi. Siis: kun ensimmäinen lapsi syntyy, se saa vaikka Jussin sukunimen. Tämän jälkeen Jussi ottaa yhdistelmänimen, toinen lapsi saa vaikka minun nimeni ja sitten minä vaihdan nimeä etc.Seuraavien jälkeläisten syntyessä laajennetaan kokonaan uusiin nimiin... no, ymmärsitte. Tämä hieno suunnitelma kuitenkin kaatui lakikirjan faktaan: Lapsi saa sukunimen, joka on toisen vanhemman virallinen sukunimi syntymähetkellä. Ok, mutta myös: samoista vanhemmista syntyvillä lapsilla pitää olla sama sukunimi keskenään. Poliittis-filosofis-identiteetti-detournementtimme kaatui pykäliin.

Nyt ollaan sitten mietitty, pitäisikö ottaa yhteinen, uusi sukunimi meille molemmille, eräänlainen 'meidän perheen nimi' sitten joskun joskus lisäännytään. Nimen vaihtamiseen liittyy toki paljon asioita mutta tämä on miettimisen arvoinen idea.

Eilen kaikki selvisi, sekä meidän tuleva sukunimemme että tulevan esikoistyttären etunimi:

Anna PIN-koodi.

0 Comments:

Post a Comment

<< Home