2.7.04

Miehet ulos synnytyssalista!

Ainakin aamun Hesarin mielipidekirjoittajan, synnytysten ja naistentautien erikoislääkäri Eila Tureniuksen mukaan. Miehet ovat tiellä synnytyksessä.

Argh ja voih. 1960-luvulta asti on isiä yritetty saada osallistumaan synnytykseen. Alkuun miehet olivat sairaaloiden mielestä infektioriski ja mitä lie. Vasta muutaman vuosikymmenen ajan on miehiä toivotettu edes vähän tervetulleeksi synnytyssaleihin ja nyt sitten silmiini osuu tämänkaltainen järjen jättömailta kumpuava kirjoitusmöhlö.

"Synnytys ei ole elämysmatkailua!"

Elämysmatkailuksi Turenius varmaan näkee äitien lisääntyvän kiinnostuksen luonnonmukaisiin kivunlievityksiin ja esimerksi veden käyttöön synnytyksessä. Kannattaisi ehkä kuitenkin näitä
hihhulimetodeja kritisoidessa pitää mielessä että nykyaikainen "lääketieteellinen synnytys" käsittämättömine makuuasentoineen tuli käyttöön samaan aikaan kun miespuoliset synnytyslääkärit astuivat synnytyksen näyttämölle käsissään työkalu, synnytyspihdit. Äitien asento piti muuttaa perinteisestä kyykky- tai seisovasta makuuasentoon jotta tämän (mies)lääkärin työasento olisi kiva ja kätevä. Mielestäni ei ole elämysmatkailua pyrkiä eroon näistä pinttyneistä sekä synnyttävää naista että syntyvää lasta esineellistävistä käytännöistä.

Turenkia mietityttää myös se, "uskaltaako ja osaako äiti ottaa vastuuta perheestään ja lapsistaan, jos ei uskaltaudu yksin gynekologiseen tutkimukseen?". Niinpä. Jänskää se onkin. Aika harva odottava äiti on ennen käynytkään gynkkärillä. Ei se varmaan mitenkään voisi liittyä vaikka odottavan isän haluun osallistua vauvan odotukseen ultraäänineen kaikkineen? Ei varmaan odottavalta isältä voisi löytyä vauvan tuloon liittyviä kysymyksiä ja pohdinnan aiheita?

Isosisko linkitti aiheesta tehtyyn tutkimukseen, jossa todetaan muun muassa seuraavaa:

Tulosten mukaan synnytyksessä mukana ollut mies oli naisen tärkein tukihenkilö. Mies oli mukana synnytyksistä 67 %:ssa. Naisista noin 60 % koki, että heidän fyysiset tarpeensa ja mielialansa otettiin erittäin hyvin huomioon. Kun nainen koki näin, hän oli vähemmän kivulias ja pelkäsi vähemmän kuin muulloin.

Mitäpä moisista kun kerran "Lääkäri tekee työtään ja ylimääräinen henkilö tutkimustilanteessa häiritsee työntekoa".

Kaikki maailman tureniukset saavat minut käsittämättömään kiukkuun. Noh, muistuipa taas mielen miten maailmassa on vielä tehtävää. Ei pääse laiskistumaan.

0 Comments:

Post a Comment

<< Home