24.5.05

Keskiarvoisia standardeja

Suomalaisessa neuvolajärjestelmässä on paljon hyvää. Se on ilmaista kaikille avointa perusterveydenhoitoa. Mutta se ei ole koko totuus.

Ihan liian harvoin puhutaan siitä että neuvolassa ei ole pakko käydä.

Vauva kasvaa upeasti, kovaa ja korkealta yli kasvukäyrien standardiasteikon. Saimme passituksen kilpirauhashormonitutkimuksiin. Ärsyttävää. Paljon mielummin etenisin lapsen ehdoilla. Kun hän näyttäisi tai tuntuisi kipeältä, kun vaistoni sanoisi että jokin olisi vinossa, menisimme tarkempiin tutkimuksiian. Ei näin. Ei näin että tervettä, iloista ja taitavaa tyttöä passitetaan verikokeisiin ja laboratoriotutkimuksiin vain koska hän ei ole keskiarvoinen.

Kun olin yksivuotias, ennuste aikuisiän pituudekseni oli yli kaksi metriä. Tahdottiin aloittaa hormonihoito. Viisas äitini antoi luvan aloittaa hormonihoidon kun se kaksi metriä menisi rikki. Eipä mennyt, 176 senttiä on oikein mukava korkeus tarkastella maailmaa.

Pyysin aikanaan neuvolasta tietoa rokotuksista. Sain esitteen jossa kerrottiin miten suomalainen rokotusjärjestelmä on hieno ja turvallinen ja vaivaton ja satavarma ja sanoinko miten turvallinen se onkaan. Ei mitään muita tietoja, ne oli kaivettava internetin ihmemaasta itse.

Pitäisiköhän vähentää neuvolareissuja radikaalisti? Käydä vain kun on oikeasti jotain asiaa, ei vain verratakseni lastani keskiarvoihin.

0 Comments:

Post a Comment

<< Home