10.4.05

Napero-blogi nostaa verenpainetta

Pirjo Sievänen on kirjoittanut Pirkan Napero-blogiin useita kirjoituksia. Tahtoisin kommentoida niitä kaikkia mutta tiiviyden ja selkeyden takia keskityn nyt vain yhteen.

Verenpaineeni on ollut viime aikoina liian alhainen mutta ei onneksi enää. Löysin nimittäin kirjoituksen "Alle vuoden ikäisen lapsen ruokavalio allergiaperheessä". Juttu sai minut ensin surulliseksi ja sitten vihaiseksi, sillä niin vastoin nykyisiä suosituksia ja olemassaolevaa tietoa - suorastaan harhaanojohtava - se oli.

Kirjoitus suosittelee aloittamaan allergisen lapsen lisäruuat jo kolmen-neljän kuukauden ikäisenä vaikka virallinen täysimetyssuositus on jo pitkään ollut kuusi kuukautta. Kun eri ruoka-aineiden listalla mainitaan aloitusiäksi 3-4 tai 5-6 kuukautta, on monella epävarmalla ensimmäisen lapsensa vanhemmalla varmasti vaikeuksia luottaa siihen että itse voisi antaa lisäruokia vasta "myöhäisimpänä mahdollisena ajankohtana". Irvokasta tämä on eritoten koska kuuden kuukauden iän tulisi olla STM:n suositusten mukaan se ensimmäinen ajankohta jolloin lisäruokia aletaan lapsella maistattaa. Napero-blogilla on varmasti paljon lukijoita eikä ole yhdentekevää mitä informaatiota siellä jaetaan.

Allergisen lapsen vanhempana ihmettelin myös miksen löytänyt jutusta mainintaa pitkään jatkuvan täysimetyksen monista hyvistä puolista allegiaperheessä. Mitä vanhempana lisäruuat aloitetaan, sitä valmiimpi lapsen ruuansulatusjärjestelmä on niitä vastaanottamaan. Imetyksen merkityksestä allergialapsen ruokavaliossa olisi voinut kertoa muutakin. Esimerkiksi miten rintamaidon sisältämät vasta-aineet edistävät lapsen immuunivasteen kehittymistä taudinaiheuttajia vastaan. Tai että äidinmaito muodostaa hyvän maitohappobakteerikannan lapsen suolistoon. Tai siitä miten rintamaito edistää myös muiden ruoka-aineiden sulamista elimistössä. [Lähde]

Näistä ei varmasti haluta kirjoittaa sillä Napero-blogi on kaupallinen blogi, informaatioksi peiteltyä mainosta virtuaalisessa. Imetyksen edistäminen ei tuota yhtään euroa kenellekään, kukaan ei saa siinä myytyä mitään. Onneksi.

Jos blogia voisi kommentoida ilman Plussakortin omistamista, tekisin sen. Nyt kun ei sivuille saa lähettää edes palautetta ilman tuota mahtavaa korttia, joudun ihmettelemään vain täällä omassa blogissani miksi kirjoituksessa annetaan tietoa joka on voimassa olevan STM:n täysimetyssuosituksen vastaista.

1 Comments:

Anonymous Pörrö said...

Allergisten lasten kohdalla tuntuu mielestäni äärimmäisen omituiselta että kiirehdittäisiin uusien ruoka-aineiden kanssa.

Tähän vain yksi sivuhuomio: olen aina vähän ihmetellyt niitä teollisuuden kirjoituttamia allergia-tekstejä joissa kehoitetaan varomaan tomaattia tai mansikkaa kun samaan aikaan lähes kaikki lastenruokavalmisteet ovat tehty yleisesti allergisoivista aineista (mango, aprikoosi, päärynä) ja unohdetaan mainita, että yleisin lapsuusiän allergia onpi lehmänmaito...

Linkitin oman blogaukseni tänne, kirjoitin juuri samoista sivuista myös.

9:59 AM  

Post a Comment

<< Home