18.9.03

Nykyajan työmarkkinat 1

Olen nyt ollut valmistunut ja työelämässä vähän yli vuoden päivät. Olen ollut siinä onnekkaiden joukossa, että töitä on riittänyt, ajoittain jopa palkkaakin. Huomaan humpsahtaneeni tähän kummalliseen nuorten naisten pätkätyöputkeen, josta ennen ainoastaan luin lehdistä. Olen huomannut asioita.

Pätkäläisellä saattaa olla esimerkkipäivässä kuusi tuntia, joista hän saa palkkaa. Ne saattavat olla pätkissä 2+4 niin että klo 9-11 on kaksi tuntia yhdessä paikassa ja vaikka klo 15-19 toisessa paikassa. Pätkis tekee päivän aikana neljä-viisi matkaa kodin ja töiden välillä ja saattaa olla niin että päivän kokonaispituudeksi tulee 11 tuntia, joista melkein puolet palkatta. Normaalityöläinen maksaa työmatkansa kerran suuntaansa päivän palkkaa vastaa, pätkänen saattaa käyttää seutulippuja á 3€ neljä yhden päivän aikana. Pätkiksellä ei ole ruokatuntia, ei palkallisia sosiaalisia hetkiä työpaikan kahvihuoneessa, ei sairaslomaa (tämähän nyt oli selvä) eikä usein työyhteisöä, jonka kanssa kokemuksia jakaa.

En kuitenkaan valita, vaikka varmasti siltä vaikutankin. Olen saanut tehdä töitä, jotka kaikki ovat olleet mielekkäitä, tärkeitä, eettisesti kestäviä ja kiinnostavia. En esimerkiksi joutunut kesälläkään palaamaan entiseen K-ekstraani kassalle.

Jatkan aiheesta vielä myöhemmin. Tämä on moninpuolin kiinnostava teema.

0 Comments:

Post a Comment

<< Home